Povečajte svoje možnosti za zanositev

Seveda ženske ne potrebujejo posebnega nasveta kako zanositi, ampak če želite stvari nekoliko pospešiti, je tukaj nekaj nasvetov.

Ne obremenjujte se preveč, če ne zanosite takoj. Vsakič, ko nastopi ovulacija, imate namreč le 20 odstostkov možnosti, da zanosite. V posameznem menstrualnem ciklu ste plodne največ tri dni. Zato je pomembno, da skočite med rjuhe ob pravem trenutku in nato morajo moški plavalci preplavati še dolgo pot, da bi oplodili žensko jajčece. Šele po enem letu (oz. 6 mesecih po 35.letu) rednih spolnih odnosov naj bi par poiskal strokovno pomoč.

Priprave na zanositev naj se začnejo vsaj 2 meseca prej. Pričnite jemati vitamine, predvsem folno kislino (400 mcg dnevno). Jemanje folne kisline pred nosečnostjo in v obdobju do 3. meseca nosečnosti preprečuje nastanek nepravilnosti hrbtenične cevi pri plodu (spina bifida). Prav tako pa vpliva na nastanek plodovih belih in rdečih krvnih celic, zato jo je smotrno jemati ves čas nosečnosti. Folno kislino lahko najdete tudi v zelenjavi (zelena zelenjava, fižol, cvetača) ter v sadju (jagode, banane, sok pomaranče). 

Prav tako je pomemben faktor zdrav način življenja. Torej, opustite kajenje in pitje alkoholnih pijač, izogibajte se stresnim situacijam ter shujševalnim dietam. Vaša prehrana naj bo pestra ter hranilna.

Med priprave na zanositev sodi tudi obisk ginekologa, ki bo opravil pregled morebitnih ginekoloških okužb in bolezne ter preveril katere plodu nevarne bolezni (rdečke, vodene koze) ste oz. niste preboleli.

Za hitrejšo zanositev lahko uporabite tudi nekaj trikov:

• največ možnosti za zanositev imate, če imate spolne odnose tri dni pred ovulacijo.   Zato preverite koledar ali opravite ovulacijski test, da boste vedele, kdaj ovulirate.

• po spolnem odnosu privzdignite medenico, tako da bodo spermiji lažje priplavali do maternice

• ne uporabljajte lubrikantov. Večina lubrikantov (vključno s slino) deluje kot ovira za moške plavalce. Na tržišču obstaja Pre-seed lubrikant in YES BABY organski lubrikant, ki naj bi pomagal semenčecam, da lažje priplavajo do jajčeca.