Nosečnica in hrana
                              (Foto: iStockphoto)

Pravilna prehrana nosečnice

Pravilna prehrana v nosečnosti je zelo pomembna in je pogoj za dobro počutje vse od načrtovanja nosečnosti do poroda. Nosečnice, potrudite se za zdrav in pester jedilnik!

Vitamini in minerali so najpomembnejši za zdravje bodoče mamice in tudi še nerojenega otroka. Že dolgo je znano, da v nosečnosti ni treba jesti za dva, danes so bodoče mamice seznanjene z zdravim načinom prehranjevanja. Seveda pa ni nujno, da se tega držite zelo striktno, včasih je prav, da se tudi pregrešite in pojeste morda svojo najljubšo jed, pa četudi ta ni najbolj zdrava. Pomembno pa je, da teh nezdravih jedi ni preveč.

Ustrezna prehrana vpliva na počutje nosečnice. S pomočjo zdrave hrane je nosečnica manj utrujena, manj ji je slabo, nosečnost lahko poteka celo brez neprijetnih težav.
Uravnotežena prehrana je tista, ki vključuje hrano iz štirih glavnih skupin, to je sadje in zelenjava, žita in žitni izdelki, mleko in mlečni izdelki ter pusto meso, morske ribe in jajca, najpomembneje pa je, da med nosečnostjo uživate maščobe in sladkorje v zmernih količinah.
V nosečnosti se poveča potreba po vitaminih in mineralih. Te potrebujemo v zelo majhnih količinah, pa vendar so bistvenega pomena za zdravje mamice in za zdrav razvoj še nerojenega otročička.

Vitamin A

Vitamin A je potreben za rast otrokovih celic. V prvih mesecih je nujen za razvoj srca, obtočil, živčevja. V zadnjih treh mesecih, ko dojenček pridobiva na teži, pa se potreba po tem vitaminu še poveča.

Pozitivno deluje tudi na kožo, vid, okostje in imunski sitem. Dober vir vitamina A so jajca, maslo, sir, rdeče, oranžno in rumeno sadje ter zelenjava, jedilne buče, temno zelena zelenjava …


                             Zdrava nosečnica

Folna kislina ali vitamin B9

Folna kislina ali vitamin B9 spada med vitamine skupine B in je med drugimi pomembna za tvorbo in presnovo krvnih telesc ter za njihovo pravilno delovanje. Pomembna je tudi pri zapiranju nevralne cevi (spina bifida), ki tvori hrbtenico in se začne pri plodu zapirati v prvem mesecu po oploditvi. Pomembna je tudi pri razvoju dojenčkovega osrednjega živčevja.

Naše telo folne kisline ne zmore samo proizvajati, zato je pomembno, da jo dobimo s hrano.
Folno kislino lahko dobite kot dodatek v lekarni, ginekologi jo priporočajo že tri mesece pred želeno zanositvijo in še tri mesece nosečnosti.
Folno kislino pa boste našli v poru, cvetači, beluših, brokoliju, orehih, jetrih, rdeči pesi …

B1 (tiamin), B2 (riboflavin)

B1 in B2 sta pomembna pri sproščanju energije iz hrane, v nosečnosti sta še posebej dobrodošla, saj se potrebe po energiji povečajo. Dober vir vitamina B1 so svinjina, rjavi riž, kvas, fižol …
Vitamin B2 pa boste našli v mleku, mlečnih izdelkih, polnozrnatem kruhu, fižolu, leči …

B6 (piridoksin)

Vitamin B6 je v telesu vedno na zalogi. Pred zanositvijo je priporočljivo uživati veliko vitamina B6, saj ta sodeluje pri razvoju otrokovega osrednjega živčevja, vpliva tudi na pravilen razvoj možganov. Dober vir tega vitamina so kvas, polnozrnati kruh, ribe, banane, krompir, grah …

B12 (kobalamin)

Vitamin B12 je nujno potreben za proizvajanje rdečih krvničk in osnovnega genskega materiala. Največkrat ga primanjkuje pri materah, ki ne jedo mesa, saj so glavni vir tega vitamina prav živila živalskega izvora.

Nosečnica kuha

Vitamin C

Vitamin C pomaga pri absorpciji železa in sodeluje pri razvoju novih tkiv. Najdete ga v jagodah, agrumih, brusnicah, črnemu ribezu, kiviju, papriki, paradižniku, brokoliju, špinači, cvetači …

Vitamin D

Vitamin D je nujen za pravilno delovanje kalcija v telesu ter za razvoj otrokovih kosti in zob. Vsebuje ga zelo malo živil, nastaja pa pod vplivom sončnih žarkov. Našli ga boste v mastnih ribah, jajčnem rumenjaku, mleku, maslu, žitnih kosmičih …

Železo

Železo je mineral, ki je pomemben za proizvajanje hemoglobina v krvi. Brez njega ne more potekati presnova in ne more nastajati energija, ki jo potrebujete. V nosečnosti se potreba po železu in energiji še poveča, zato je zelo pomembno, da ga v telo vnašate dovolj.
Če ima ženska že pred nosečnostjo v sebi majhno količino železa, lahko v nosečnosti pride do slabokrvnosti. V takih primerih zdravnik predpiše dodatek železa v obliki sirupa ali tablet.

Železo najdete v rdečem mesu, sardinah, slanikih, fižolu, slivah, breskvah, temni čokoladi, suhem sadju, cvetači …

Kalcij

Kalcij je zelo pomemben za razvoj kosti in zob, prav tako je nepogrešljiv pri razvoju živcev in mišic. V obdobju nosečnosti ga ne potrebujete več kot običajno, saj se v tem obdobju zviša učinkovitost vsrkavanja tega minerala iz črevesja in se ga tako manj kot navadno izgubi v urinu.
Najdete ga v mleku, mlečnih izdelkih, brokoliju, ribah, oreščkih, leči …

Jod

Jod vpliva na normalno delovanje žleze ščitnice, preko posteljice pa vpliva tudi na delovanje otrokove ščitnice. Pomanjkanje tega minerala lahko vpliva na razvoj možganov, v prevelikih količinah pa je strupen. Da bi zadovoljili potrebe joda v nosečnosti, poleg jodirane soli vključite v svoj jedilnik ribe dvakrat tedensko.
Jod je v ribah, školjkah, jajcih in mleku.

Vir:Bibaleze.si
Foto:istockphoto

Save