5 NAČINOV KAKO UGOTOVITI, KDAJ NASTOPI OVULACIJA

Vsak menstrualni ciklus imajo pari 20 odstotkov možnosti zanositve. Odstotek je kar visok, če vemo, da lahko ženska zanosi le v času ovulacije, ki traja 12 do 24 ur. V tem času je žensko jajčece, ki se je pred tem izločilo iz jajčnika in preko jajcevoda pripotovalo do maternice, pripravljeno na oploditev. Če si želite zanositi, je pomembno vedeti, kdaj bo nastopila ovulacija. To lahko storite na 5 načinov:

1. UPORABITE OVULACIJSKI TEST

Najbolj zanesljiv in preprost način ugotovljanja, kdaj nastopi ovulacija, je uporaba ovulacijskih testov.

Ovulacijski testi merijo nivo lutenizirajočega hormona (LH) in na tak način predvidijo, kdaj v naslednjih 12 do 36 urah bo nastopila ovulacija. Ovulacijski test torej predvidi nastanek ovulacije, ne tako kot pri merjenju bazalne telesne temperature, kjer lahko samo potrdimo, da je ovulacija že nastopila. Ker neoplojeno zrelo jajčece preživi le 24 ur, je uporaba teh testov pomemben pripomoček, če želite zanositi.

2. PRISLUHNITE SVOJEMU TELESU

20 odstotkov žensk zazna, kdaj ovulira, in sicer v obliki blagih krčev v spodnjem delu trebuha, po navadi lociranih na eni ali drugi strani, glede na to, iz katere strani ovulirate. To opozorilo naj bi pomenilo, da je jačece zrelo za oploditev.

3. MENSTRUALNI KOLEDAR

Ovulacija običajno nastopi nekje na sredini   ovulacijskega ciklusa (14.dan), ki naj bi trajal 28 dni. Vendar se menstrualni ciklusi med ženskami razlikujejo, tako da lahko trajajo od 23 do 35 dni.

Nekaj mesecev spremljajte in si zabeležite, kdaj ste imele menstruacijo ter koliko časa traja vaš ciklus, da boste imele vsaj približno predstavo, kdaj naj bi pri vas nastopila ovulacija. Če je vaš ciklus nereden, je potrebno še toliko bolj spremljati druge znake, ki nakazujejo nastop ovulacije.

4. MERITE BAZALNO TEMPERATURO

Bazalno telesno temperaturo (BTT) merite od prvega do zadnjega dne vašega menstrualnega ciklusa. Točke nato med seboj povežite. BTT bo v času ovulacije nekoliko nižja, vendar bo po ovulaciji zaznati povišanje BTT vsaj za 0,5 stopinj Celzija. Bazalno temperaturo je potrebno meriti vsaj tri mesece, da lahko iz grafa razberete, kdaj imate ovulacijo.

Bazalno temperaturo je potrebno meriti oralno in vsak dan po jutranjem prebujanju.

5. CERVIKALNA SLUZ

Cervikaln asluz je izcedek iz nožnice. Takoj po menstruaciji je izcedka malo ter je gost in lepljiv, vendar postane s približevanjem ovulacije redkejši, prozoren in je bolj vlečljiv (kot nitka). Sluz ima lahko tudi videz jajčnega beljaka. Po ovulaciji se količina sluzi zmanjša, je gostejša in motna.

Save