- Znižana cena
Permanent links
Permanent links
Test na celiakijo (gluten)
-
Test celiakije je namenjen preverjanju občutljivosti na gluten.
Test ponavadi opravimo, kadar so prisotni naslenji simptomi: zatekanje, bolečine v trebuhu, kronična driska, zaprtje, bruhanje, izguba teže in razdražljivost. Četudi ti simptomi niso prisotni je smotrno opraviti test v primeru pomanjkanja vitamina B ali železa, kar lahko nakazuje nepravilni vnos hranil v telo.
Test za celiakijo je namenjen odkrivanju občuljivosti na gluten.
Je hiter imunohromatografski test, ki razkriva prisotnost IgA in IgG anti-DGP protiteles v krvi. Opravimo ga, kadar so prisotni simptomi, značilni za celiakijo (driska, bolečine v trebuhu, zastajanje vode v telesu in prisotnost oteklin, izguba telesne teže, utrujenost, spremembe na koži).
Celiakija je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene tanko črevo. Telo je preobčutljivo na beljakovino, imenovano gluten, ki povzroča okvaro sluznice tankega črevesja in posledično motnje v absorpciji hrane. Pri celiakiji niso prizadeta le prebavila, temveč tudi drugi organski sistemi.
Gliadin je beljakovinski del glutena, ki je odgovoren za imunsko reakcijo, ki povzroča vnetje črevesja pri bolnikih s celiakijo. Protitelesa, usmerjena proti tem peptidom, omogočajo odkrivanje celiakije.
Navodila za uporabo:
- Test lahko opravimo kadarkoli in kjerkoli,
- Odprite vialo tako, da odvijete bel pokrovček. Pazljivo in brez vlečenja zavrtite zaščitno kapico lancete, izvlecite in zavrzite kapico, nato pa se z uporabo lancete zbodite v blazinico prsta. Kri zberite v priloženo pipeto in jo prenesite v vialo z razredčilom. Ponovno namestite pokrovček na vialo in dobro pretresite (tresite vsaj 10 sekund). 3 kapljice tekočine iz viale prenesite na testno napravo. Počakajte 10 minut in nato odčitajte rezultate. Z dezinfekcijsko blazinico si razkužite vbodno mesto.